Ihan tavallisia harjoituksia

by Mikko Taskinen

Tällä viikolla harjoitukset ovat taas olleet kovaa valuuttaa. Kun on tehnyt harjoituksia 25 vuotta, unohtaa itse aina välillä, miten hot ne oikeasti ovat.

Olen viime aikoina tituleerannut itseni ’Inner Landscape Designer’ ja jengi on digannut. Musta mageeta. Joskus vielä laitan kansidian titteliksi ’Hyvempi ihminen’ vain saadakseni tietää, lukeeko sitä kukaan.

Harjoitteleminen on

Kaikki on yksinkertaista, koska ihminen on sillä lailla rakennettu. Kun ihminen harjoittelee, hän oppii. Tavallisesti harjoitellaan ulkoisia asioita, mutta yhtä lailla harjoittelemisen voi suunnata omaa mieleensä. Harjoitella esimerkiksi keskittymistä ja myönteisyyttä.

Muutos vaatii tekoja. Elämme oikeasti aikaa, jolloin siirrytään sanoista tekoihin tai kuten hienosti sanotaan: informaatiosta transformaatioon. Kirjojen lukemisesta ja hyvien seminaarien kuuntelemisesta on aika siirtyä työhön omassa mielessä ja alkaa muuntaa sitä. Sillä olemme ainoa ihminen, jota voimme muuttaa. Muuttamalla itseämme me muutamme suhteemme maailmaan, ja sitä kautta maailma muuttaa suhteensa meihin.

Mistä ihmiset syttyvät?

Kun valmennan ihmisiä harjoittelemaan, se on ihmisistä joka kerta sytyttävää. Joka kerta, ilman poikkeusta. Kaikki eivät ole liekeissä mutta suurin osa on. Mistä se johtuu?

Näyttäisi siltä, että ihmiset saavat harjoitellessaan kokemuksia omasta sisäisestä elämästään ja omasta voimastaan. He tajuavat, miten yksinkertaista, haasteellista ja toisella tavalla todellista mielen harjoitteleminen on. Kun ihmiset jakavat kokemuksiaan, tämä tulee aina uudestaan esiin. Kokemuksia jakaessaan ihmiset lisäksi huomaavat, että heidän kokemuksensa on usein ainutlaatuinen.

Aivan tavallisia harjoituksia

Mitkä olivat tämän viikon suosikit?

Vietä kaksi minuuttia kuunnellen omaa hengitystäsi. Yksinkertaista, ei liian helppoa kuitenkaan. Joillekin se vaatii ponnistuksen, toisille antautumisen kuuntelemiselle.

Keskity viisi minuuttia johonkin yksinkertaiseen esineeseen ja muodosta siitä ajatuksia. Jollekin tämä on keskittymisharjoitus, jollekin toiselle luovuusharjoitus, jollekin kolmannelle se synnyttää kuvia. Jotakin uutta syntyy siitä, että kokemus omasta mielestä ja sen ohjaamisesta on kaiken keskiössä.

Pidä kaksi minuuttia omaa palaveria. Käy sisäistä dialogia itsesi kanssa. Jotkut ihmiset keskittyvät omiin tuntemuksiinsa, toiset jäsentävät työasioitaan ja kolmannet uivat syviin vesiin ja elämänkysymyksiinsä. Kaikki mukana olleet saattoivat todeta yhteen ääneen, miten tarpeellisesti tällainen itseen tuleminen jäsentää omaa oloa ja miten sen jälkeen on paljon valmiimpi kaikkeen tärkeään. Juuri siihen harjoitus on tehty. Pitää vain muistaa varata palaverille aika, koska sekään ei tule itsestään.

Mihin harjoitteleminen johtaa?

Siihen, että ihminen jokaisella harjoituksella luo suhdetta itseensä. Siihen osaan itseään, jonka ohi hän menee kaiken aikaa rynnätessään paikasta toiseen. Harjoittelemisen avulla hän oppii hoitamaan tätä suhdetta, mikä on useimmille ihmisille tänä päivänä tarpeen.

Jokainen harjoitus herättää ihmisen läsnäoloon, koska muuten ei voi harjoitella. Tämä herääminen hetkeen on keskeistä paitsi hyvinvoinnin, myös elämisen kannalta. Kun olemme tietoisia ja läsnä hetkessä, me oikeasti elämme todellisuudessa emmekä jossain muualla. Lisäksi me voimme olla läsnä jollekulle, joka oikeasti tarvitsee tai kaipaa läsnäoloamme. Näiden lisäksi me voimme oppia noista hetkistä – jokaisesta hetkestä.

Jokainen harjoitus vahvistaa sisäistä voimaa. Ulkoisten asioitten riepotellessa ihmistä palaverista toiseen, kymmenien vaihtoehtoisten tehtävien valintojen keskellä, ihminen tarvitsee kolmenlaista voimaa enemmän kuin koskaan ihmiskunnan historiassa: Keskittymistä eli fokusoitumista yhteen asiaan kerrallaan. Kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta, minkä ihminen voi tehdä vain sisäisestä arviointikyvystään käsin. Tahdon voimaa, jolla saa kaiken todella tärkeän tehtyä.

Sillä tahtoa tarvitaan, jotta päätökset ja valinnat tulee toteutettua. Itsenäinen tahto on jatkuvan paineen alla. Miten? Palaverien ja sähköpostien hallitsema ihminen on ulkoa johdettu. Kun ihminen löytää tahtonsa, hän alkaa johtaa itseään eli hänestä tulee sisältä käsin ohjautuva. Tämä on merkittävä kokemus. Harjoitellessaan moni ihminen saa ehkä ensimmäistä kertaa aikuisen elämässään elämyksen, miten hän itse ohjaa elämäänsä. Harjoittelemisen avulla ohjaava voima vahvistuu.

Kaikki tämä on jo sinänsä tulosta itsensä ylittämisestä. Mutta kuten jokainen asiaa kokeillut tietää, lisää on tulossa.

Paradigma muuttuu

Harjoitteleminen edellä kuvatussa mielessä tarkoittaa paradigman muutosta. Ulkoisten asioitten ohessa käytännöllinen, sisäinen elämä vahvistuu, mistä seuraa

  • läsnä olevaa vuorovaikutusta
  • hyvinvointia, joka syntyy aktiivisesta yhteydestä itseen
  • oman elämän luomista

Tämä on game changer. Paradigmat eivät muutu nopeasti eivätkä pelin uudet säännöt astu heti voimaan. Mutta toinen puoliaika on alkamassa.