Uusi alku?

by Mikko Taskinen

Harjoitteleminen edellyttää pienen määrän motivaatiota, tahdon voimaa, itsekuria ja kykyä iloita kaikesta eteen tulevasta. Omille mahdollisuuksille herääminen on herääminen elämään.

Motivaatio

Kun kerron ihmisille kehittämästäni Harjoittele.Nyt. – menetelmästä, ihmiset nyökkäilevät kiinnostuneena, jotkut jopa innoissaan. Sitten seuraa kysymys: ”Tuohan kuulostaa hyvältä. Mutta miten saat ihmiset harjoittelemaan, varsinkin asioita, jotka ovat vaikeita.

Kysymys on hyvä.

Sellaisten asioiden suhteen, jotka eivät tapahdu luonnostaan, tulee kyseeseen kaksi vaihtoehtoa: joko ihminen herää tai hänet herätetään. Jokainen tietää omista aamuistaan, että on mukavampaa herätä itse. Herättäminen puolestaan voi olla sitä, että elämä esimerkiksi lyö avarilla käkättimeen. Myös valmennus voi herättää, oikeasti.

Markkinoinnin yleisiin lainalaisuuksiin kuuluu se, että paljon tehokkaampaa mainontaa on kertoa ihmisille, miten he välttävät huonon kuin mitä hyvää he saavat. Usein ihmiset ikävät seuraamukset tai vain ikävän olotilan jatkumisen välttääkseen löytävät motivaation harjoitellakseen. Elämästä voi tehdä parempaa.

Tahdonvoima

Kun halu harjoittelemiseen on syttynyt, vaaditaan maailman suurin voima ylittää tahdon kynnys eli askel tekoon. Se on se, joka kaiken hyvän tietämisestä huolimatta jää helpoiten tekemättä.

Tahdonvoima kasvaa säännöllisestä toistamisesta. Mitä useampia toistoja säännöllisemmin, sitä helpompaa on voittaa mikä tahansa eteen tuleva vastus tai ajoittainen este.

Tässä on pieni ikiliikkuja: harjoitteleminen vahvistaa tahdonvoimaa, joka vahvistaa harjoittelemista. Säännöllinen harjoitteleminen tekee harjoittelemisesta helpompaa. Itse asiassa huomaa, että toistaminen jatkuu itsestään, ellei sitä lopeta.

Itsekuri

Itsekuri on kykyä siirtää mielihyvä tuonnemmaksi. Kaikki harjoitteleminen edellyttää sitä. Myös kaikkien ihanteiden saavuttaminen, hyveiden mukaisesti eläminen. Ja varsinkin niiden, jotka eivät ole luontaisia.

Itsekuri syntyy itsensä voittamisesta. On jotakin, joka on voimakkaampaa kuin itse ja oma haluelämä on. Mikä tämä on?

Se on se osa ihmistä, joka parhaassa tapauksessa johtaa ihmistä, jos ihminen vain antaa sen johtaa eli vahvistaa sen voimaa ja olosuhteita.

Olosuhteet syntyvät siitä, että ihminen ei harhaudu

  • Luulemaan että on ’sellainen kuin on’
  • Ei retkahda liian usein eikä pitkäaikaisesti

Itsekurin avulla ihminen saa otteen itsestään eli saa pidettyä ja toteutettua päätöksensä. Toisinaan valitseminen ja päätöksen tekeminen on se kaikkein eniten itsekuria vaativa asia.

Ilo!

Mitä harjoittelemisessa tapahtuu?

Ihminen kohtaa itsensä. Omasta mielestä löytyy kaksi asiaa, joista ihminen tietää vähän tai ei mitään ennen kuin hän ryhtyy harjoittelemaan:

  • Ihminen kohtaa omat rajansa, jotka hän harjoittelemisen avulla ylittää.
  • Ihminen kohtaa vähitellen oman potentiaalinsa ja mahdollisuutensa.

Näiden kahden – rajojen ja mahdollisuuksien – kohtaamisen ikuisessa leikissä syntyy samankaltaista iloa, jota parhaimmillaan syntyy aidosta työn tekemisestä, aidosta kohtaamisesta ja aidosta luomisesta. Joskushan nämä kolme ovat sama asia. Sama syvän ilon lähde.

Arvoitus

Tällaiseen arvoitukseen olen törmännyt.

Sanotaan, että ihminen on yksinkertainen: hän haluaa mielihyvää ja välttää mielipahaa. Miksi ihminen sitten välttää syvää iloa? Siksikö, että niissä sisäisissä olosuhteissa, joissa ihminen elää, se aiheuttaakin kipua?