Evoluution kolmas askel
by Mikko Taskinen
Näin boldin otsikon alle ei oikein kehtaisi kirjoittaa nonsenseä. Eikä kehtaakaan.
Ensimmäinen askel
Pieni lapsi harjoittelee ensimmäisestä hengenvedostaan lähtien. Sadoittain ja tuhansittain toistoja pään nostamiseksi lattialta, käden liikkeen taitavaksi koordinaatioksi, pystyasentoon nousemiseksi ja siinä pysymiseksi, sanojen kommunikatiiviseksi käyttämiseksi jne.
Harjoitteleminen on myötä- ja sisäsyntyistä, koodattu syvälle perimän syvyyteen. Harjoitteleminen ei ole tietoista eikä lapsi tietoisesti harjoittele ennen kuin hänen itsetietoisuutensa herää. Ja senkin jälkeen vain vähitellen tietoinen toistaminen liittyy lapsen harjoittelemiseen.
Harjoitteleminen perustuu suuressa määrin jäljittelemiseen. Lapsen ympärillä on ihmisiä, jotka osaavat sellaista, mitä hän ei osaa ja minkä hän tämän ’sokean tahdon’ ohjaamana haluaa oppia. Jäljitteleminen tavallisesti hiipuu 9. ikävuoteen mennessä, mutta ei katoa kokonaan. Aikuinen oppii esimerkiksi käyttämään kieltä ja oikeita liikesarjoja jäljittelemällä.
Toinen askel
Ympäröivä kulttuuri, varsinkin kasvatus, koulutus ja harrasteet tuovat lapsen ja nuoren eteen sen, mitä kulttuurin käsitysten mukaan hänen olisi hyvä oppia ja omaksua.
Yksinkertaistettuna: opettaja sanoo koulussa, että tänään opitaan kertotauluja/lukemista/kirjoittamista ja sitten niitä harjoitellaan eli toistetaan niin kauan ja niin monta kertaa, että ne osataan.
Oppiminen tapahtuu siis siten, että ulkoa päin ihmisen eteen tulee asioita, jotka ihminen harjoittelee ja oppii. Hän ei päätä sitä, että hän harjoittelee eikä usein edes sitä, mitä hän harjoittelee. Ne tarjotaan hänelle ja suurin osa ymmärtää, että on oman edun mukaista harjoitella ja oppia nuo asiat, ainakin johonkin asteeseen. Omat taipumukset ja kiinnostus vaihtelevat, ja niin jokainen oppii vähän eri asioita eriasteisesti.
Kolmas askel
Sitten ihminen on yhtäkkiä aikuinen, omillaan ja vastuussa. Myös omasta harjoittelemisestaan. Eli mistä?
Siitä, että jatkaa omaa kehittymistään ja kehittämistään, vaikkei sisältä enää kumpuakaan selkeitä impulsseja eikä kulttuuri enää vaadikaan häneltä sitä.
Eli mitä ihminen oikeastaan jatkaa? Hän jatkaa itsenäisesti työtä siitä kohdasta, mihin myötäsyntyinen tahto ja ympäröivä kulttuuri hänet kehittivät. Tästä eteenpäin kehitys on hänen itsensä eli hänen itsenäisen tietoisuutensa ja tahtonsa varassa.
Tämä askel ei tapahdu itsestään eikä kukaan ulkopuolinen välttämättä edes auta sen ottamisessa. Se vaatii tietoisuuden heräämisen itsenäisyydelle. Ja nyt tullaan kiinnostavaan kohtaan.
Tie tähän hetkeen
Tunnettu ihmiskunnan kulttuurihistoria tuntee joogeja, askeetikkoja, munkkeja ja nunnia, jotka ovat harjoittaneet itsekurin avulla erilaisia harjoituksia. Nämä harjoitukset ovat vieneet heitä, muita ihmisiä sekä kulttuuria kehityksessä eteenpäin esimerkin voimalla siitä, millaisia kykyjä ihminen voi tahtoessaan itsessään kehittää.
Tuhansia vuosia tiedollinen koulutus oli vain harvojen ja etuoikeutettujen saatavilla. Vasta viimeisen sadan vuoden kuluessa koulutus on alkanut demokratisoitua suuressa osassa maailmaa.
Viimeisten vuosikymmenten aikana ihminen on tullut aiempaa tietoisemmaksi. Se näkyy esimerkiksi eettis-moraalisessa heräämisessä suhteessa kanssaihmisiin, eläimiin, luontoon. Se näkyy myös herkistyneenä suhteena omaan mieleen ja mielekkääseen elämään. Tämä näkyy tarkoituksellisen elämän tavoittelemisena toisaalta ja siinä, ettei mihin tahansa voi enää suostua enempää työpaikalla kuin lähimmissä suhteissa ilman että mieli kärsii siitä. Pyrkimykset pakolla alistaa ihmisessä elävää ja toteutumaan pyrkivää yksilöllisyyttä johtavat yhä useammin vakaviin ulkoisiin tai sisäisiin konflikteihin ja niiden seuraamuksiin.
Tietoiseksi tuleminen herättää. Samalla se vapauttaa sekä voimia että näkemään.
Harjoitteleminen kolmantena askeleena
Edellä kuvatut asiat tulevat yhteen tällä hetkellä:
- Enää oman mielen kehittäminen ei ole poikkeusyksilöiden asia eikä se vaadi vetäytymistä arjen kohtaamisten ja vastuun maailmasta. Päinvastoin: kehittäminen eli harjoitteleminen tapahtuu juuri niiden keskellä, toimimalla tietoisesti elämän keskellä.
- Kuten koulutus ja sen myötä syntyvä sivistys on kaikkien oikeus, harjoittelemisen myötä syntyvä mielen sivistys on nyt kaikkien ulottuvilla.
- Herääminen esimerkiksi sille, että omalla mielellä on kyky ja voima toiston eli harjoittelemisen kautta tehdä omasta elämästä onnellista tai onnetonta, elää ideana yhä useamman ihmisen mielessä.
Ihminen on ottamassa askeleen omaan yksilöllisyytensä varaan. Herääminen vastuulle itsestä ja toisista ihmisistä on tapahtumassa.
Ihminen on harjoitteleva ja oppiva olento syntymästä kuolemaan. Harjoitteleminen on yksinkertainen kehitystie, jossa ihminen itsenäisesti jatkaa omien kykyjensä ja mahdollisuuksiensa eli oman kehityksensä eteenpäin viemistä itsensä ja toisten ihmisten onneksi.
Olemme todistamassa ihmiskunnan historian suurta käännettä. Ja ennen kaikkea: olemme tekemässä sitä.
P.S. ”Mitä horinaa tämä on? Suuri ihmisistähän nukkuu sikiunta eikä todellakaan ole heräämässä!”
Siltä se oikeasti näyttää. SILTI:
Pieni lapsi aikansa uinuttuaan havahtuu itsetietoisuudessaan.
Tarpeeksi nukuttuamme heräämme uuteen päivään.
Aikansa nukuttuaan jokainen herää. Jotkut ovat vain toisia janoisempia heräämään uusiin mahdollisuuksiin.
Onpa harmilllista että kirjoituksiasi ei juurikaan olla kommentoitu. Tästäkin aiheesta saisi aikaan mielenkiintoisen keskustelun.
Välillä tuntuu ihmiset lopettavat harjoittelemisen heti kun ovat omaksuneet tarpeeksi asioita, jotta vain selviytyvät arjen läpi. Mitään uutta ei jakseta opetella, ”eikä se niin ole tarpeenkaan” kun kerran osataan hengittää, syödä, käydä kaupassa ja kyetään hoitamaan muut vastaavat asiat, jotka ovat välttämättömyksiä jotta pysyy elossa ja arki kulkee.
No niin minustakin! Siis saisi aikaan keskustelun, sillä en usko, että kaikki ajattelevat samoin kuin minä.
Mutta ehkä osaselitys – sen ohella, ettei tällaiset kirjoitukset puhuttele kuin pientä osaa ihmisistä – keskustelemattomuuteen tulee tuosta, mitä kirjoitit lopuksi. Joillekin riittää selviäminen, toisille eläminen ja sitten ovat ne, jotka haluavat ymmärtää, mistä on kyse elääkseen tietoisemmin ja täydemmin itsensä ja muiden ihmisten kanssa.
Siis onhan se jo aika paljon 🙂
Heips,
mikähän sitten saa aikaan sen, että toiset tyytyvät selviämiseen ja toiset eivät? Varmaankin monen asian summa, ainakin omalta osaltani. Erityisesti viime viikkoina olen tuntenut itsessäni suunnattoman tyytymättömyyden tunteen vanhoja totuttuja tapojani/mieheni tapoja kohtaan. Kunnes naks, eräänä iltani tajusin, ettei minun tarvitse tehdä asioita joka ilta saman kaavan mukaan (lamppu syttyi, hah). Ja kas, kun tein PÄÄTÖKSEN olla tekemättä kuten yleensä, tuli VAPAUDEN tunne!! Näinkö helppoa?! Toisinaan, toisinaan taas ei. Upea on se tunne, kun tajuaa ahdistuksen tulevan omista maneereista ja ajattelukaavoista ja kun mieltä voi treenata!!!
Vastaus ensimmäiseen kysymykseen saattaa olla monimutkainen, koska se vaikuttaisi olevan myötäsyntyinen ominaisuus, jolle ihmiset tosin heräävät eri aikaan ja jotkut eivät ollenkaan. Kai tässä näyttäytyy yksilöllisyys ja sen eriasteinen voima.
Hieno kuvaus: tyytymättömyys, oivallus ja tavasta pidättäytyminen. Ja sitten uudestaan sama. Ensin se on vaikeaa ja sitten se on yhtäkkiä helppoa – uusi maailma avautuu.
Tämän tajuaminen ja kokeminen aina uudestaan on siis törkeen upeeta.