Tunnemutka

by Mikko Taskinen

Jos olet luontaisesti virtaava ihminen, elämä on useimmiten ihanaa. Jos olet harjoittanut virtaavuutta, lopputulos on melkein sama.

Muussa tapauksessa saatat ajaa tunnemutkassa pois tieltä, törmätä metsään tai seudun ainoaan puuhun ja satuttaa itseäsi ja muita elämäsi kyydissä olioita.

Näyttökuva 2014-10-28 kohteessa 11.53.57

Tunnemutka on yllättävä. Mitä enemmän elää mielikuvissasi, sitä enemmän elämä yllättää. Ja ellei yllätä, jääkö elämä pinnalliseksi?

Tunnemutka syntyy, kun mielikuva ei vastaa todellisuutta ja havahtuu ajatusten, puheitten tai toimintojen ääressä. Muutoksessa mukana eläminen edellyttää päivittämistä, elämän sykkeen pulssilla elämistä. Jos elää menneessä ja varsinkin, jos pitää sitä itsestään selvänä tai pitää siitä kiinni, tämä hetki saattaa lyödä sinua avarilla.

Mieluummin muuttunut kuin juuttunut.

Jare Henrik Tiihonen

Jos mieli on joustava eli virtaava, tämä ei ole ongelma: matka jatkuu. Ellei ole, töräyttää itsensä äkkipysäykseen. Mitä tehdä siis?

Nykyisin puhutaan jo yleisesti, että mielen taitoja voi harjoittaa ja harjoitella yhtä itsestään selvästi kuin ulkoisia taitoja.

Mielen notkeutta harjoittaa parhaiten pyrkimällä olemaan mahdollisimman notkea arjen tilanteissa ja kohtaamisissa. Asenne ratkaisee sekä harjoittelemisen, kohtaamisen että lopputuloksen.

  • Reagoimisen sijasta otan itselleni hetken kestävän aikalisän ja pyrin vastaamaan tilanteeseen mahdollisimman paljon hetkestä käsin.
  • Asioiden arvottamisen sijasta suostun siihen mitä on eli hyväksymään todellisuuden luomiseni, tekojeni lähtökohdaksi.
  • Suostun kohtaamaan mielikuvani ja muuntamaan niitä joustavammiksi vaihtamalla näkökulmaa ja kuuntelemalla toisia.
  • Noudatan uskollisesti elämäni ohjenuoraa: hyväksy, muuta tai poistu.

Elämän ei tarvitse mennä niin, että jäätyy tai yrittää selvitä yllättävissä tilanteissa. Minulla on mahdollisuuteni vaikuttaa asioihin sekä etukäteen lisätessäni itsetuntemustani ja että hetkessä saattamalla pysähtymiseen taipuvaisen mieleni jälleen liikkeelle.

Enemmän ja parempaa ei sisäisen elintason suhteenkaan tarvitse olla utopiaa.