Kevyt ote

by Mikko Taskinen

Onko mahdollista kehittää tasapainoa tiukan otteen ja lapasesta lähtemisen välillä? Siis sellaista otetta itsestä ja omasta mielestä,

  • ettei se vaatisi kaiken alistamista oman tietoisen tahdon alle
  • eikä siitä näin ollen seuraisi väistämätöntä heiluriliikettä toiseen äärimmäisyyteen, jossa kaikki se, mistä kieltäydyttiin ja mihin pyrittiin, lentää ulos ikkunasta.

Ihminen on tasapainotaiteilija, halutessaan tietoisesti luomassa tasapainoa kuin taitelija. Samalla hän voi ottaa itselleen roolin tasapainoa tukevien olosuhteiden luojana.

Tilanteet, joissa ihminen tietää joutuvansa vaikeaan konfliktiin ihanteidensa, hyveidensä tai pyrkimystensä kanssa, voi järjestää uudestaan. Konflikti voi liittyä tilanteisiin, joissa on houkutus toimia automaattisesti esimerkiksi ylensyömällä tai huutamalla. Näyttökuva 2014-11-11 kohteessa 15.40.55

Luomistyönsä voi aloittaa vaatimattomasti eli säätää olosuhteita niin, ettei aseta itseään alttiiksi tällaisille tilanteille. Seuraavaksi voi harjoittaa siedätyshoitoa eli ottaa haaste vastaan sellaisissa tilanteissa, joissa riski on kevyt. Tässäkin omien pyrkimysten toteutumista voi edesauttaa: Olen syönyt hyvin tilanteessa, jossa on ahmimisvaara. Olen nukkunut hyvin, kun olen tekemisissä ihmisen kanssa, jonka kanssa menetän helposti malttini.

Koska niin kauan kuin on vielä kehittymisen varaa, konfliktitilanteisiin joudutaan väistämättä. Tällöin helpoin varasuunnitelma on paikalta poistuminen. Toinen vaatii vähän enemmän vaivannäköä eli vaihtoehtoisen toimintamallin luominen: jos on pakottava tarve syödä, mitä se olisi? Jos joudun konfliktiin ihmisen kanssa, mikä on tyylikkäin ja luovin tapa selvitä?

Tämä kuulostaa monimutkaiselta, mutta itse asiassa se on yhtä yksinkertaista ja helppoa kuin suunnitella seuraava päivänsä. Lisäksi harjoitteleminen tekee siitä kaiken aikaa helpompaa.

Saada sellainen elämä kuin haluaa ilman että oma mieli ja sen automaattiset toiminnot jatkuvasti ovat tuhoamassa unelmaa, on yhdenlainen tie onnellisuuteen. Vähän vaivannäköä, paljon hyvää.

Lisää aiheesta: Self-Disciplined People Are Happier.