Peter Sengen kaa

by Mikko Taskinen

Aalto yliopiston Systeemianalyysin laboratorio täytti eilen 30 vuotta ja asiaa juhlittiin asianmukaisesti juhlaseminaarilla ja –kirjalla. Keynote-puhujaksi oli kutsuttu Peter Senge, klassikoksi muodostuneen The Fifth Element kirjan kirjoittaja, muun muassa.

Näyttökuva 2014-11-20 kohteessa 23.33.18

Sitten tämä pieni suuri mies astui lavalle. Ja harvoin kuulee niin sydämeen käyvää puhetta kuin eilen. Tässä muutama aforisminomainen ajatus hänen puheestaan.

”Me elämme keskinäisessä riippuvuudessa. Sitä kutsutaan systeemiksi. Usein ensimmäinen systeemi on perhe. Paljon elämässä riippuu siitä, toimiiko systeemi vai ei.

Kun kysyy itseltään, kuka haluaisi tuhota eläimistöä tai loukata jonkun tunteita, vastaus on: ei kukaan. Mutta sitä kuitenkin tapahtuu joka päivä. Kutsun tätä systeemitietämättömyydeksi. Ihmiset eivät tiedä, mitä he tekevät eivätkä osaa toimia toisin.

Millaista tietoisuutta tämä vaatisi nyt, oikeasti?

Mustajalka-intiaanien kielessä ei ole substantiiveja. He kuvaavat asioita prosesseina (eli juuri päinvastoin kuin meidän kielessä, jossa prosesseita kuvaamaan ei ole ilmaisuja). Siksi mustajalat kutsuvat asioiden kuvaamista ”virrassa surffaamiseksi”.

Luonto luo moninaisuutta. Ihmisten kohdalla tämä tarkoittaa yksilöllisyyttä. Moninaisuuden ylläpitäminen ja vahvistaminen ihmisten kesken on evoluutiota.

Systeemiäly on myötäsyntyinen ominaisuus. Tämän tajuaminen auttaa kohtamaan lapsen ja tukemaan hänen kehitystään.

Yhteys ihmisten välillä syntyy ja vahvistuu siitä, että kykenee tuntemaan mitä toiset ihmiset tuntevat. Ja olennaista on se, että välittää siitä, mitä toiset tuntevat eli ottaa sen vakavasti.”

Olennaisia perusasioita. Ei ihme, että taputimme seisaaltaan Sengen esitelmän päätteeksi.