Arvosta

by Mikko Taskinen

On helppoa huomata, mitä arvostaminen saa aikaiseksi, kun kokee tulevansa arvostetuksi.

Sielun silmien eteen avautuu uusi, mahdollisuuksien maailma. Sellainen, jonka on voinut itse aavistaa, mutta jonka on joko kadottanut tai johon ei vain yksin koskaan yltänyt.

Toisinaan tulee yksinkertaisesti hyvä olo. Sellainen, että joku on nähnyt sen hyvän minussa, jonka useimmat sivuuttavat. Joku on pysähtynyt sen verran, että on huomannut minut, kiinnostunut minusta, ehkä tehnyt kysymyksen. Hänellä on ollut harkintakykyä, inhimillisyyttä ja sydäntä.

Toisinaan kokemus positiivisesta huomiosta on niin vahva, että syntyy rakastetuksi tulemisen kokemus. Joku näkee siihen ihmiseen joka olen ja avaa minullekin pääsyn siihen.

Tällaiset kokemukset havahduttavat: Miksi en antaisi vastaavaa huomiota ja arvostusta itselleni? Olisi johdonmukaista, että juuri itse arvostaisin itseäni, koska tunnen itseni ja parhaat puoleni paremmin kuin kukaan toinen.

Näyttökuva 2014-12-19 kohteessa 11.01.07

Näin ei kuitenkaan tavallisesti käy. Mitä harvemmin minua on arvostettu eli autettu näkemään, mitä kaikkea hyvää minussa on, sitä vaikeampaa minun on herätä sille. Ja koska ympäröivä maailma johdonmukaisesti kieltää ylpeilemästä omilla hyvillä ominaisuuksilla, ulkoisen huomion odottamisesta tulee elämäntapa sen sijaan, että itse toimisi asian edistämiseksi.

Lisäksi elämään tulevat tilanteet:
”Erityisesti niissä tilanteissa, joissa toinen käyttäytyy ei-toivotusti, potentiaalin näkeminen on vaikeaa. Peli on menetetty, jos kielteiset tunteet saavat otteen ja ne välittyvät suoraan tai epäsuoraan toiselle.” Ristikangas, M-R ja V: Valmentava johtajuus

Onneksi sen ei tarvitse mennä näin. Itseäni arvostamalla saan hyvät puoleni paremmin esiin ja loistamaan. Loiste kutsuu oikeanlaatuista huomiota ja arvostusta luokseen. Usein se vaatii etsimistä ja uskallusta löytää, mutta uskallus palkitsee kuten elämä – runsautta tarjoten.

Katso myös: Ari Rämön erinomainen blogi arvostavasta johtamisesta löytyy täältä.

P.S. Tämä oli vuoden viimeinen Peilaus-bloggaus. Kiitos lukijat kommenteista ja keskusteluista. Ensi vuonna uusin aatoksin.

 

 

Mainokset