Tietoinen valittaminen

by Mikko Taskinen

Ihan ekaksi: en ole valittajatyyppiä yhtään. Siksi siedän rajoitetusti ihmisiä jotka valittavat. Itse asiassa pidän valittajia aika typerinä. Kaikkia niitä jotka valittavat säästä. Tai niitä, joitten mielestä valtio/kunta/yritys/joku mokasi taas ja sitä kannattaa päivitellä Facebook-seinällä.

Minusta ei kannata. Lopettakaa. Heti.

Huonoimmankin sään kauneuden voi nähdä ja kokea. Jos jokin/joku mokasi, voiko asialle tehdä jotain? Olen kiinnostunut hyvistä projekteista muuttaa asioita. Vähemmän niistä puhumisesta ja vielä vähemmän vinkumisesta, känisemisestä ja nikertämisestä.

Näyttökuva 2015-01-19 kohteessa 23.49.19

Voin kiteyttää lainatun elämänfilosofiani seuraavasti: hyväksy, muuta tai poistu. Toimii missä tahansa tilanteessa, on helppoa noudattaa ja mikä parasta: tekee olosta hyvän ja energisen koko päiväksi ja päivästä toiseen.

Naqu Oy:n Panu Luukka bloggasi muutama päivä sitten hienosta Varhaisen valittamisen mallista. Sen voi kiteyttää seuraavasti:

  • Valittamista ei suvaita siellä, missä ei ole päätöksentekijää paikalla.
  • Ongelman lisäksi sen esittäjän on tarjottava aina vähintään yksi ratkaisuvaihtoehto ongelmaan.

”Sekä ongelma, että esitetty ensimmäinen ratkaisuvaihtoehto kirjataan Varhaisen valittamisen –lomakkeelle ja samalla sovitaan riittävästä määrästä seurantapalavereista, joihin otetaan mukaan tarvittava määrä asiantuntijoita. Seurantapalaverien tarkoituksen on varmistaa, että esitettyyn asiaan tulee ratkaisu, joko esitetty tai parempi.”

Edellä esitetyllä mallilla saadaan työyhteisön tasolla merkittävää parannusta aikaiseksi. Kehitystä voi jokainen kohdallaan vielä edistää ottamalla otteen sisäisestä vinkulelustaan. Huomion kiinnittäminen myönteiseen vahvistaa myönteistä itsessä ja maailmassa. Sen lisäksi voi harjoittaa yksinkertaista Myönteistä näkemistä.

Harjoituksena on löytää kohtaamisessa mistä tahansa asiasta, ihmisestä tai itsestä jokin positiivinen puoli tai näkökulma. Harjoituksen tarkoitus on auttaa päästämään irti mieleen nousevasta ja sinne pyörimään jäävistä, tavallisesti negatiivisista ajatuksista ja tunteista. Samalla harjoitus auttaa pitämään yllä hyvän työenergian (-flown).

Millaisiin keinoihin valittamisen – ajan ja hapen tuhlaamisen – paremmaksi kanavoimiseksi sinä olet törmännyt?